November végéhez közeledve, mikor a fák már ledobták a leveleiket,a nappalok nyirkos köddel kezdődnek és érnek is véget délután ötkor, a hegy még mindig tartogat jutalmat a legkitartóbbaknak, akik nem restek várni.
Mikor már minden gyümölcs be lett takarítva,le lett szüretelve. Fa hordóba költözött a szőlő,műanyag hordóba, majd hosszú nyakú üvegbe a szilva,a barack és a körte. Mikor lekváros üvegek mosolyogva sorakoznak a polcon, akkor jön el a naspolya szüret ideje.
Eléggé megosztó gyümölcs, nincs olyan aki kicsit szereti, őt vagy nagyon szereti valaki, vagy ki nem állhatja.
Volt ismerősöm aki megkérdezte, hogy a naspolya az a gyümölcs amelyik rohadtan jó? Hát erre nem lehet mit mondani...
Egy biztos különleges íze van, tele van maggal és a hagyományok szerint akkor jó, ha megcsípte már az első dér.
Én leszedtem, még kőkeményen,hazahoztam és most várok az utóérésre. A reggeli 1-2 fokos hőmérsékletekből kiindulva hamarosan a dér is megcsípi.
A naspolya(lasponya...:D) fa nem az én birtokomon található,hanem a Gergály Miki bácsié. Ezúton is nagyon szépen köszönöm a lehetőséget.
Instagramon is megtaláltok hegyenjaro néven. Kukkantsatok be oda is és kövessetek, ha van kedvetek.