Élet a zalaistvándi hegyen, ahogy én látom.

hegyenjáró

hegyenjáró

augusztus eleji cukkini, almáspitével

2023. augusztus 14. - HemeShao

Június elszállt, majd követte rohamléptekben a július is. Mint egy szempillantás úgy futnak a napok,hetek,s mire felocsúdtam már majdnem augusztus közepe lett. 
Apró jelekből már észrevehetjük a nyár közelgő végét. Másképp süt a nap,s a naplemente is más fényjátékkal kápráztat,mint a nyár kezdetén. 
A hegyen olyan sok minden nem is történt.Mit is csináltunk volna,hisz hetek óta esik az eső.
Mikor tavaly ilyenkor a szomjazó természet csendes szenvedését láttuk, nem is gondoltuk volna, hogy egy évvel később, már árvizekről szólnak majd a hírek.Füvet kellett nyírni, sőt ez a tevékenység folyton aktuális és megejtettem az utolsó permetezést is. Idén sajnos nagy gyümölcstermésre nem kell számítanom. szilva és körte lesz valamennyi,de az almatermés még a tavalyit is alulmúlja. A pogácsaalmák amiken oly sok virág volt megfáztak,nem sok van rajtuk. A többi fán akad valamennyi,de a mennyiség és a minőség is csalódást keltő. A nyári almáról szedtem már egy lepényre valót és talán még egyre elegendő van rajt. 
Minden bizodalmam a körtékben és a szilvában van. 

Ami idén bejött az a cukkini. Bár ott a kezdet volt nehéz, mert 2 bokrot lezabáltak a csigák,de ami maradt azok szépen hozzák a zsenge kis terméseket. 
Saját termésünk is szép és kaptunk ajándékba is pár példányt, így a klasszikus rántott cukkinin kívül alternatív felhasználási módok után néztünk. Így jött elő,hogy a kovászos uborka mintájára készítsünk kovászos cukkinit. 
A cukkiniket meghámoztuk, felvágtuk. A zsengébbeket nem viszont a nagyobb példányokat kibeleztük egy kanállal. Vizet forraltunk. A vízbe ahány liter annyi evőkanál só ment. Amikor langyosra hűlt a sós lé, ráöntöttük az dunsztos üvegbe rakott cukkinicsíkokra. Került bele még fokhagyma is, majd a tetejére egy darab kenyér. Le kell fedni az üveget,de lezárni nem és 3-4 nap múlva már lehet is kóstolgatni. Nekünk annyira bejött, hogy azóta már elkészült a következő adag, amibe tettünk tököt is. 
Próbálkoztunk kockára vágott cukkini fermentálásával is. Ez a korai kóstolások alkalmával nem kecsegetett sok jóval, de persze ez még alakulhat idővel. 

 Feltettem egy képet, egy kis vargányáról is. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://hegyenjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr5918190897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása